Hummus uden kikærter

Et sundt ideal

Det kan godt være, at det er agurketid i forhold til politik og nyheder generelt – sådan forholder det sig ikke i blogland. Der debatteres heftigt lige nu – om idealer og rollemodeller. Dén debat deltager jeg glædeligt i – og jeg føler da også et vis ansvar, da jeg nu er blogger og beskæftiger mig en hel del med sundhed, træning, kost og hvad der ellers hører med:

ideal

Jeg hader helfigurs billeder af mig selv, i hvert fald i tætsiddende tøj. Jeg har i mange år været svært utilfreds med mine hofter, jeg synes de er alt for brede – men her har i det. Grænseoverskridende! Men jeg synes det hører sig til, når nu dette indlæg handler om at have et sundt ideal.

Jeg har, efter at have læst adskillige blogindlæg (se her og her), tænkt meget over min egen rolle i pigers syn på “et sundt liv og en sund krop”. Jeg håber virkelig, at I kan mærke og læse, at jeg er en sund pige i den forstand, at der er masser af plads til chokolade, kage og hygge – for det er der virkelig! Jeg nyder at træne, jeg elsker den sunde mad og jeg har det virkelig allerbedst, når jeg sveder og presser mig selv i et træningscenter – men jeg har det altså også godt med kage og hvad der ellers hører til. Jeg er en madglad pige og jeg spiser chokolade flere gange om ugen. Et sundt liv for mig indeholder træning og sund kost, men også et afslappet forhold til det hele. Jeg opfordrer alle (inklusiv undertegnede), at dele flere usunde ting på medier, som f.eks. instagram! Mere kage, flere former, mere chokolade!

Min blog læses af mange piger hver eneste dag, så jeg føler et vis ansvar for, at min blog og min livsstil, er til at leve op til og ikke bliver for hellig – derfor vil jeg i det næste stykke tid, dele nogle flotte, skønne, seje og ikke mindst sunde piger med jer. Piger som har en muffintop, piger som har æblekinder, piger med appetit på livet og piger med numse, hofte og lår. Piger som elsker sig selv, lige præcis som de er! Sundhed er ikke lig med sixpack, spise efter en diæt, at du stiller op i dbff osv. Sundhed er ikke kun at træne 7 gange om ugen, at leve af kylling og proteinpulver eller skulle kunne løbe 5 km uden pause. Sundhed er også, at du gør dig selv glad, er tilfreds, at du sætter dig mål, som DU kan nå og at du prøver, at elske dig selv og være din egen bedste ven. Tal pænt til dig selv!

Jeg har, til dels i forbindelse med denne debat, søgt efter piger, der er tilfredse med sig selv, måske også selvom de vejer mere end “idealet” (med ideal mener jeg f.eks. pigerne i reklamer for sportstøj), ikke træner 5-6 gange om ugen og som spiser en flødeskumskage i ny og næ – med god samvittighed. Der var heldigvis mange, som kontaktede mig. Hvis du passer på beskrivelsen ovenover, så skriv endelig til mig på matilde@helsematilde.dk!

Deltag meget gerne i debatten i kommentarfeltet – hvad er sundhed for dig? Føler du et pres for at leve sundere? Fylder sundhed så meget for dig, at det ikke er sundt for dig?

16 kommentarer

 • […] Kilde: helsematilde.com | Helsekost […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] Læs hele artiklen her på >>: helsematilde.com […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Hej matilde. Jeg skriver lige en kommentar her.
  Jeg har altid været tilfreds med min krop, aldrig døjet med overvægt, har haft en populær popo, men nu rammer jeg snart de 25 og jeg ser jo pludselig ikke ud som da jeg var 14. Jeg har altid været dykænder madøre, aldrig stoppet efter bare en portion. Jeg spillede håndbold så jeg havde igen bekymringer. Men et overdrevet korsbånd og en smadret menisk ændrede hurtigt mit liv. Numsen blev større og appelsinhuden begyndte at vise sig. Først nu efter cirka 2 år er jeg i fuld stand til at træne, jeg tør dog nok ikke spille håndbold mere, men bare det at kunne røre sig igen, har givet mig meget af min livskvalitettilbage. Da jeg blev introduceret af en veninde for din blog for lidt over et halvt år siden besluttede jeg mig for at lægge mange af mine dagsvaner om. For genoptræningen af knæet og en sund livsstil gav mig en super motivation. Jeg er en sucker for rødvin, købekartoffelsalat og jordbærkage, men jeg NYDER det. Jeg får aldrig tynde lår, for mine lår kræver store muskler for at holde mit knæ ved lige, men jeg kan se fremskridt og det gør mig lykkelig. Jeg er inde i en fase hvor jeg forsøger at lære mig selv at elsker min appelsinhud og begyndende åreknuder, men også min helt nye energi, mine små bryster og STORE LÅR! Jeg spiser rigtig sundt, forsøger at nå at træne 3-4 gange om ugen, men tillader tilgengæld mig selv ALT i weekenden. Og netop denne form for livsstil giver mig ikke dårlig samvittighed på NOGEN måde. At det tager mig lidt længere tid end andre at blive rigtig god form, rører mig ikke. Jeg har aldrig været lykkeligere. Har en kæreste på 6. år, er nydannet pædagog med det fedeste job og min krop har det skønt og jeg smiler nær jeg kigger mig selv i spejlet.
  Super fedt indlæg – jeg har nu altid været meget fascinet af hele din indstilling til begrebet sundhed. Du er beundringsværdig, og super fedt at få diskuter netop dette emne.

  En stor hyldest til BREDE HOFTER, jordbærkage, flad mave, peanutbutter, store lår, spinat, rødvin, avocado og mange andre vidunderlige ting i livet! Thumbs up herfra!

  Kærligt fra Maria / instagram: MarySkov

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dejligt indlæg Matilde 🙂 Bliver spændene at læse mere om 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har længe forsøgt at prikke til folks opfattelse af begrebet sundhed, da jeg synes det har taget en helt forkert drejning. Især de seneste par år hvor der blevet mere og mere moderen at gå op i sin “sundhed”. Men jeg ser tit at der drages paralleller mellem sundhed og fanatisme. Man er sund hvis man dyrker clean eating, løber marathons på under 3,5 time, deltager i en miss fitness konkurrence eller på anden måde er ekstremt. Dette er ikke sundhed for mig. Instagram, især, er proppet med usunde idealer som bunder i et ønske om at være sund. Men når det kommer til sundhed så er mere ikke altid bedre, og dobbelt så meget er sjældent dobbelt så godt.

  Det er super nemt, selv for mig som uddannet indenfor kost og træning, at trækkes med i det der nærmest minder om en sundheds hetz, hvor det ekstreme ofte lovprises og kigges op til.

  Jeg håber på at hver og én vil overveje hvad sundhed betyder netop for dem.Sundhed for mig er at være glad, føle mig stærk, føle mig attraktiv, kunne være fleksibel med kost og træning, sove godt om natten og ikke mindst udstråle noget positivt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Matilde.

  Jeg glæder mig super meget til at se indlæggene. Er enig i, at der skal være plads til et stykke kage samt at synde, når man har LYST ikke når man MÅ ifølge sin diæt.
  Jeg mener dog også, hvilket jeg har kommenteret på eksempelvis Morten fra proteinopskrifters indlæg, at mens kvinder kører en stemning op omkring sundhed, idealer, og for mange kg på badevægten, så er der en gruppe, der lidt bliver “glemt” i denne her debat og en gruppe som jeg selv ser mig som en del af. Jeg har aldrig været særlig slank fra naturens hånd, og er en rimelig robust bygget pige. Dermed ikke ment, at jeg nogensinde har været særlig overvægtig, men jeg får aldrig slanke ben eller en lille fin popo. Jeg træner selv crossfit, hvilket jeg har gjort et lille års tid. I forhold til det er min krop med mig, for i og med at jeg er en robust pige, opbygger jeg utrolig let muskelmasse, hvilket jeg personligt så som en fordel. Men her de sidste par måneder, er jeg begyndt at møde misbilligelse, og det er altså hovedsagligt fra mænd. Der kommentere MIN livsstil i forhold til, at de ikke synes jeg må blive “større” (jeg er på ingen måde bodybuilder typen(!!)). Jeg som faktisk gik og var blevet rigtig stolt af min krop, for lige pludselig smidt sådanne kommentarer i hoved fra min omgangskreds, og hvad ligner det egentlig? Jeg synes det VIGTIGSTE er, at alle mennesker har det godt i deres krop!! Jeg håber derfor, at dine indlæg med piger vil afspejle så mange forskellige “trænings”-personligheder og kvindekroppe som overhovedet muligt. Jeg har ikke lige selv fået smidt en mail afsted til dig, men håber inderligt, der er en, der måske kan nikke genkendende til det her, der har 🙂 Glæder mig til at læse med!

  Kh. Amanda.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne Cathrine

  Hej Mathilde,
  Først og fremmest vil jeg sige, jeg synes din blog og instagram er super inspirerende. Jeg synes, du har en fantastisk energi og laver dejlig sund mad. Når det er sagt, bliver jeg nødt til at knytte et kommentar til dit indlæg ovenfor. Jeg er rørende enig i alt det du skriver, men jeg vil være helt ærlig og sige, at jeg ikke mærker, at du giver plads til kage og “at synde”. Du må ikke misforstå min kommentar, men jeg synes ikke, det virker som om, du har et specielt afslappet forhold til mad/motion. Du viser lange daglige træninger, og når du synder, så er det på den sunde måde. Jeg synes, det er imponerende, at du har den energi og den viljestyrke, jeg synes det virker til du har i forhold til kost/motion, og det mener jeg virkelig! Netop en af grundende til jeg læser din blog. Det kan sagtens være der er masser af plads til kage og chokolade, og det er dejligt. Men som du selv skriver. Sundhed er at gøre sig selv glad og sætte personlige mål. Det gør du på en (ultra) sund måde (netop det jeg finder inspirerende! og din blog hedder jo Helsemathilde).
  Det jeg egentlig prøver at sige er, at jeg synes det er forkert at hoppe i grøften med “jaja, jeg træner 12 timer om ugen, men spiser maaasser af kage”, når det reelt ikke er det, du viser, og så bare sige ‘jeg vælger at vise det sunde fra mit liv som inspiration, DET er sundhed for mig”.

  Måske lidt rodet indlæg, beklager 🙂 men håber du forstår min pointe. Og jeg mener, når jeg siger, jeg synes din blog er virkelig god.

  Mvh
  Anne Cathrine

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Anne Cathrine, tak for din kommentar. Og tak for din ros 🙂
   Jeg er ked af, at du ikke mærker at jeg “synder” – taget i betragtning af, at jeg for tiden ligger en del desserter og kager op på bloggen. Jeg tror egentlig bare, at forskellen på dig og mig er (måske?), at når jeg synder så er det i forholdsvis sunde ting (men de er jo stadig kalorietunge). Jeg spiser aldrig Hariboe slik, chips eller en pizza – når jeg synder er det i dadler, kakao, mørk chokolade og raw cakes. Jeg har simpelthen ikke lyst til slik etc. Derudover er der mange ting jeg ikke kan spise, fordi der bl.a. er gelantine (gris) i vingummi og mange andre former for slik. Jeg spiser ultra sundt 90% af tiden, men jeg spiser altså søde ting hver eneste dag – det er bare i form af tørret frugt, kakao, raw barer etc. Og jeg træner langt fra 12 timer om ugen 😉
   Tak fordi du læser med,

   God aften – Matilde

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne Cathrine

   ja, måske har du ret i det med forskellige opfattelser af at synde 🙂 Tror måske også det bare var en reaktiobn på hele “fit er også at spise en kage engang imellem”-bølgen. Jeg er nemlig helt enig i, at der ofte er et urealistisk billede af at være fit på blogs og instagram. Men jeg ser det ikke som et pres, men som inspiration. Jeg synes, det er vigtigt at huske, at det “blot” er sociale medier og det ikke er et fuldstændigt indblik i forskellige bloggere (eller andres) liv. Ligesom på facebook, er det jo sjældent, at de seriøse nederlag bliver postet.

   Anyways. Du er godt på vej til at omvende mig til de lidt sundere syndige ting (flot sætning). Og jeg tror egentlig også bare mit indlæg kom som en r
   Jeg er heller ikke vild emd haribo, men pizza og “ægte” kage ryger der ned 😉 Håber du får mig omvendt til de lidt mere sunde varianter.. Indtil videre har jeg i hvert fald tænkt mig at afprøve nogle af dine opskrifter.. (for ja, du har jo en del opskrifter på lidt sundere guf:) )

   Det her indlæg er niok

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Mathilde!

  På baggrund af dit indlæg har jeg oprettet en blog. http://www.myybody.blogspot.com.
  Kh Christina

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne Cathrine

  hov.. der kiksede mit svar lige.. men det sidste jeg ville skrive var, at indlæget nok kom som en reaktion på hele den bølge der er modreaktionen på den helt ekstreme fokus på sundhed.. Vil næsten kalde den “kage-effekten”. Bare fordi man har et kontrolleret forhold til mad og motion, betyder det jo ikke man er spiseforstyrret eller lign. Kontrol er bare lidt blevet et fy-ord:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • le

  Hej,
  Først vil jeg lige sige at jeg nyder og læse din blog og finder dig som en kæmpe inspiration.

  Lige netop dette indlæg rørte særligt noget i mig. Jeg har nemlig de sidste 5 år af mit liv lidt af en spiseforstyrelse. Fra et kæmpe vægttab, overdreven motion på tom mave og intet liv. Vi ser alt for tynde modeller over alt, småt tøj i butikkerne og de påvirker os desværre. De alt for tynde modeller, som jeg netop lige omtalte, er jo netop det, som jeg (og så mange andre) netop synes er flot og som vi gerne vil ligne, fordi så er man lækker og det er jo problemet. Jeg sidder her og har så mange drømme, men tænker at først kan blive en realitet, når jeg lige har fået tabt 10 kilo mere. Jeg er nu (heldigvis) på det punkt, hvor jeg godt ved at jeg har været og stadig er syg. Jeg går stadig ikke uden for døren i mange dage, fordi jeg simpelthen synes at jeg er for tyk, istedet bruger jeg flere timer på nettet om at læse om mode/sundhed. Og om sundhed er der jo mange der læser og hvor ville det dog være fantastik, hvis fokuset blev taget væk fra vægt og at se lækker ud, men faktisk blot at være sund, fit og selvfølgelig glad og tilfreds med sig selv og sin tilværelse! Jeg vil takke dig for din blog, for det synes jeg netop at du formår!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] Posted on 5. september 2013 by helsematilde.com Alder: 18 år, Vægt: 68 kilo, Højde: 180 cm, Uddannelse: Går i 3.g på idrætslinjen, med biologi og idræt som hovedfag,  Diverse: Bor i Sydvestjylland, hvor jeg bor i lejlighed sammen med min kæreste gennem snart 2 år.   Jeg er vokset op på landet, hvor mælken er fuldfed, den står på sovs og kartofler hver aften, fedtet er ikke skåret fra kødet og der er altid kage eller franskbrød med tandsmør til eftermiddagskaffen. Der har altid været fyldt godt op med kalorier og proteiner, hvilket alle de hårdtarbejdende mænd (læs: min far og brødre) har stærkt brug for. At være landmand er et hårdt arbejde! Da jeg var mindre, levede jeg af samme kost, som mændene – jeg var “chubby”, men ikke tyk – da jeg så begyndte at hjælpe til på gården i min fritid, blev meget af fedtet lavet om til muskler – jeg voksede både udaf og opad, og jeg mindes tydeligt da jeg i 8. klasse fortalte en veninde, at vægten sagde over 80 kilo. Forbavset sagde hun, at det kunne man altså ikke se!    Men jeg ved det skam godt – jeg har aldrig været et lille nips, og jeg har altid været større end de andre piger. Jeg har aldrig haft en flad mave, eller mellemrum mellem lårene og jeg har det egentligt fint med det – for selvom jeg drak (og stadig gør) mælk med 10% fedt, spiser kartofler og fedt fra kød, og gerne spiser et godt stykke kage, så har alt maden været med til, at holde begge mine fødder stabilt på jorden, holde mig rask og give mig et sundt og fornuftigt syn på livet. For mælken har min far og bror selv malket fra køerne, hvorefter køerne igen blev lukket ud på det dugfriske græs igen, sovsen er lavet fra bunden af, med mælk fra gården og med sky lige fra stegen af, kartoflerne er ude fra marken, som min bedstefar lige har gravet op, kødet er fuld af fedt og opvokset ude i stalden, lige ved siden af køkkenet og kagen bagte min mor i weekenden.    Sådan husker jeg min barndom, tilsat en masse hule bygning ude i skoven, ridning på naboens heste udover markerne, lange gåture i den store skov med hundene, soppen i bækkene med veninderne og i det hele taget en masse aktivitet udendørs, indtil mor råbte, at der var mad. Jeg takker mine forældre og familie i det hele taget, for en fantastisk og Morten Korch lignende barndom!   Og så blev jeg teenager! Pludselig gik det hele op i, at have det rigtige tøj (killah jeans og kawasaki sko, I ved), at gå til den rigtige sport, blive inviteret til de rigtige fester, være flabet og være tynd. Det gik egentligt meget godt, jeg fik prøvet en masse af og har fået minder for livet med mange mennesker. Men det der med at være tynd, var bare skide svært, når ens mor serverede fuldfed mad hver dag. Jeg har simpelthen prøvet så mange kure af, men med en rygrad som en regnorm og et køleskab fyldt med lækker mad, er de alle gået i vasken. Jeg flyttede hjemmefra og sammen med min kæreste, og så havde jeg pludselig helt selv ansvar for, hvad jeg spiste. Forskellige kure kom igen på prøve, nogle sundere end andre – men rygraden forblev ormet! Men mens succes historierne omkring vægttab gik diagonalt nedad, steg interessen for sundhed stik modsat.    Vægttab er ikke magi, men ren matematik og udholdenhed – indtag mindre end man forbrænder, og så kommer det hele lidt af sig selv. Men selvfølgelig kan man så spise Frosties til morgenmad og en lille pizza til aften, og så stadig være under 1600 kalorier. Men er det så sundt!? Overhovedet ikke! Mætter det? Næppe… Bliver du glad, får energi og en smuk hud og indre? Aldrig! Og det er derfor begrebet “sundt vægttab” er ret spændende. For et vægttab er et vægttab – men skal det være sundt, skal man til at, tænke på ens egen krop – og det er sjældent en kur fra ens yndlings dameblad er skabt til en speciel person. Man kan vælge at gå helt bananas, eller man kan bruge sin sunde fornuft… Valget faldt på det sidste for mit vedkommende, og med hvad mine forældre har lært mig i tankerne, har jeg ved hjælp af ekstra fysisk aktivitet, og mad lavet fra bunden af gode råvarer, faktisk tabt mig 12 kilo siden 8. klasse. Stille og roligt, hvilket egentligt er helt fint, for min krop (og hud især) har kunne følge med. Hvis jeg tænker over det, så har jeg det faktisk skide godt i min krop – jeg har intet i mod at stå i undertøj i omklædningsrummet, i bikini på stranden eller nøgen foran min kæreste. Selvom maven stadig har en lille bule forneden og lårene stadig klistrer mod hinanden om sommeren og luner hinanden om vinteren, så er min selvtillid i top – jeg har en sund og stærk krop, og jeg kan næsten ikke bede om mere!   Jeg drømmer om at uddanne mig til kostvejleder, så jeg kan hjælpe andre med at finde den sunde fornuft igen og gøre, hvad der er godt for præcis deres krop – indtil videre prøver jeg på min blog.   Jeg har selv nået mit drømmemål: At komme under de 70 kilo. Nu er målet vidst at få en mere markeret mave – på den sunde måde! Se flere sunde piger her. […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Hej Matilde,
  Der er noget jeg undrer mig lidt over. Du har en del indlæg, hvor du skriver, at du elsker former (hvilket er fedt), men alligevel har du skrevet, at du ikke er så glad for helfigurs billede af dig selv, fordi du synes, at dine hofter er brede. Hvad er forskellen på alle de dejlige kvinder du viser på bloggen og dine egne former? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helse Matilde

   Jeg har lagt en del billeder op af mig selv i helfigur – men det er klart nemmere at sætte billeder af andre kvinder på bloggen, end mig selv. Men jeg øver mig 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Det var mere en kommentar til den tekst, du har skrevet under billedet. 🙂 “Jeg har i mange år været svært utilfreds med mine hofter, jeg synes de er alt for brede – men her har i det”
   Hvis du elsker kvindelige former, så elsk dine egne. 😉
   Jeg ved godt, at det tit er nemmere at se det smukke i andres kroppe end ens egen og jeg øver mig også. 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hummus uden kikærter