Nedture 2017

Hvis du har brug for det

img_0810

Foto: Emily Spiro 

Igår klokken 17.30 var det præcis 5 år siden, at jeg fandt min lillebror død. Januar er svær – hvilket den nok er for mange. Januar står i skarp kontrast til december, som er fuld af lyskæder, nisser, hjemmebag og en masse anledninger, hvor du kan se familie og venner. Januar er kold og mørk og det går op for mig hvert år, at der er længe til foråret. Januar er uden hjemmebag, fordi kure og detox og jeg ved ikke hvad, skal følges og vi får igen travlt med vores eget. Familie og venner er der ikke nær så meget tid til, som der var i december.

For mig er januar lort. Der er mindedage i ét væk. 1 januar døde min lillebror, jeg fandt ud af at han var død d.2 januar. D.11 så jeg ham for sidste gang i kisten. D.12 lagde jeg ham i jorden. Udover disse forfærdelige, mørke dage – så aborterede jeg også i januar og fik en kirurgisk abort. Januar var det værste i 2013. Januar er stadigvæk skide hamrende svær.

Igår var svær. Måske bliver imorgen svær. Måske ikke. Men ved du hvad der hjælper mig, når jeg har det sådan? Det hjælper at vide, at jeg aldrig er alene. Det kan være, at du også har det svært i januar? Så er vi i hvert fald mindst 2!

Og det er netop dét, som jeg vil bruge mit 2018 på. Blandt andet. At fortælle dig, at du aldrig er alene. Ligegyldigt om det handler sorg, død, krise, stress, kærestesorg, venindesorg, skilsmisse, sygdom, økonomi, whatever. Jeg vil igen i år ævle om tabuer – så mange som muligt. Jeg vil nemlig ikke leve med tabuer. Jeg vil tale om det hele – fordi det hjælper og fordi ingen af os, skal føle os alene.

Hvorfor? Fordi jeg også har brug for at vide, at jeg ikke er alene. Dét hjælper også mig. Og det hjalp mig, da jeg havde det allerværst. Og derfor vil jeg så gerne give det videre. Til dig, hvis du har brug for det.

Måske du undrer dig over billedet, som jeg har valgt til dette indlæg? Jeg ser glad ud og jeg grinte højt, netop som billedet blev taget. Hvis jeg kunne indsætte lyd i indlægget (hvilket man nok kan, men jeg er en hat til teknik!), så ville jeg indsætte lyden af mit grin. Så kunne du høre, hvor glad jeg var, da billedet blev taget.

Billedet har jeg valgt, fordi du også har et ansvar. Du kan, groft sagt, vælge om du vil have en god januar eller en nederen januar. Tag ansvar. Jeg ved at jeg får nogle svære dage de næste par uger – men jeg vil også have gode dage og jeg vil også være glad. Det handler også om indstilling. Selvom det kan være svært, så prøv at se det gode i det mørke og i det nederen. Hele januar skal ikke være lort. Det er simpelthen for mange lorte dage i træk. Så jeg forsøger at finde det gode, selv i de små ting. I min situation føler jeg, at jeg mindes min lillebror, hver gang det stikker i hjertet. Og det er i savnet, at jeg mindes og husker og elsker igen.

Og når (januar)vejret er latterligt og jeg cykler i stiv modvind, med regn i ansigtet og mascara ned af kinderne, så prøver jeg at tænke på, at det altid kan blive værre end dét og hvor dejligt et varmt bad bliver. Et varmt bad, når man er gennemkold – det er da ikke til at kimse af! Tankegangen virker ikke hver gang, men jeg prøver. Jeg gider ikke at være januar-sur. Januar er simpelthen for lang til dét. Så vælg hellere februar. Der er færre dage..

Jeg håber at du får en god onsdag – trods regn, slud og blæst. Intet varer evigt, hverken regnvejr eller nedtur. Det lover jeg.

11 kommentarer

 • Virkelig smukt skrevet, tak <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille trobeck

  ❤️❤️❤️ostreforevigt

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte

  ♥️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Smukt og sandt <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  TAK for råd❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte Sørensen

  Sender dig den største krammer! ❤❤❤

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Jeg er taknemmelig for dig, Helse ♥️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tine Tonino

  Dejligt indlæg matilde! Jeg er vild med din mission for 2018, for ja vi skal sgu tale om de svære ting for at vi får det bedre. Det er faktisk også langt mere interessant og dybt end fitness og træning og kropsidealer <3
  Jeg glæder mig til at finde ud af hvad der får dig til at smile i Århus… 😏

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • You Go Girl 💪🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Tak <3 I år er første januar uden min mor, hvilket også vil sige, at de seneste par uger har været etårsdagene for den allermest forfærdelige tid: for tiden med min syge mor og alt for små lillesøstre alene i huset og mit forsøg på at holde sammen på det hele; etårsdagen for hendes sidste tur udenfor; etårsdagen for, at hun kom på hospice. Snart er det et år siden, at jeg sidst talte med hende. Minderne sidder ligesom i den kolde vinterluft, i mørket og selv i januarudsalgene.

  Men du har helt ret. Glæden og mulighed for glæde og latter er der stadig. Og det er jeg taknemmelig for.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lone Grønborg

  December er svær for mig pga min blodforgiftning og nyresvigt i 14 men maj er også rigtig svær fordi det det var min far havde fødselsdag og der han døde. Og det synes faktisk er okay. Jeg har stukket hovedet i sandet i så mange år og blevet syg af det. Det er meget vigtigt at sørge og give sig den tid det tager!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nedture 2017