Hvis du har brug for det

Trods gule mærker og procenter

shopping

Ak. Så blev det januar. Det talte jeg lidt om igår – så hvis du (også) synes at januar kan sutte lidt, så læs lige her først.

Men. Dette indlæg handler om noget andet – men har stadigvæk januar som tema. Jeg sad juleaften omkring midnat og fik en del mails – med tilbud og rabatter og udsalg. Jeg blev ærlig talt ret harm over dét faktum, at du kan spare så mange penge, inden at lysene på juletræet er pustet ud. Men nuvel – sådan er det jo hver eneste år. Groft og synd for de, som i forvejen har svært ved at få det til at hænge sammen – også til jul.

Så jeg sad der juleaften. Med gavepapir omkring mig, bånd og pap, til og fra-kort og ovenpå den kæmpe, økologiske (!) dyne, som mine forældre gav mig og besluttede mig for noget (jeg er voldsomt begejstret for min økologiske dyne, men hold da op man bor også i et I-land, når man kan få sig sådan én hva’?). I januar holder jeg købe fri. Fuldstændig. Ikke fordi jeg ikke har råd til, at købe en kaffemaskine til halv pris eller håndklæder på tilbud. Eller liige skal købe en masse ubrugeligt – bare fordi der er gule sedler på og procenter.

For jeg mangler ikke noget. Faktisk har jeg alt det i verden, som jeg har brug for. Jeg har tag over hovedet, jeg har en varm seng (med en varm, økologisk dyne), jeg har mad i mit køleskab (okay et fesent udvalg, men alligevel), jeg er sund og rask, jeg har flere sko end jeg kan nå at bruge på en uge. Jeg mangler ingenting. Og derfor holder jeg købe fri i januar.

Instagram er med til, at jeg får lyst til at købe mere og udvide min garderobe, for eksempel. Jeg ser flotte, smarte piger i flot, farverigt tøj og med fine kjoler (min svaghed!) og så kommer jeg liige til at swipe op og så kommer jeg liige til at købe. Nemt og hurtigt og ofte helt ubrugeligt. Hader i øvrigt at man nu kan shoppe med mobilepay – det er simpelthen så nemt at købe for meget! Og jeg kommer også til, at sammenligne mig med disse piger og kvinder, som viser tøj og sminke så fint frem. Og jeg vil ikke ligne andre – og jeg vil ikke købe noget, bare fordi en anden kvinde ser smuk ud i noget tøj – på et billede vel at mærke. Jeg vil ikke “narres” til at købe noget, som jeg ikke har brug for.

Jeg elsker nyt tøj – det er slet ikke for at virke hellig. Jeg elsker kjoler og tøj og tasker og sminke og lækre ting i mit hjem – men jeg mangler bare ikke noget, lige nu. Jeg købte en massagepude i december, for crying out loud. Jeg mangler ikke noget! Gør du?

6 kommentarer

 • Mette WK

  Åhh, jeg elsker det her indlæg!! Jeg er fuldstændig enig i dine tanker. Det bliver bare for meget ind i mellem. Hvis du vil se en virkelig god film, som resonnerer rigtig meget med det, du skriver her, så prøv at se dokumentaren “Minimalism – A documentary about the important things” på Netflix. Den er virkelig god 🙂
  Personligt har jeg handlet i januar, men sjovt nok ikke ting på udsalg. Jeg havde slidt mine gamle yogabukser op, og der skulle nye til. Fuld pris fra mit yndlingsmærke, men jeg er glad for dem. Men nej, ellers mangler jeg ikke noget 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilie

  Yay yay yay, så enig! Ved hver udsalgs-periode (som efterhånden bare er alle 12 måneder af året) bliver jeg helt Rasnus-modsat. Jeg kan simpelthen ikke snuppe hele det her “køb nyt fordi det er på udsalg, også selvom det er noget du slet ikke har brug for eller mangler”. Jeg orker ikke der her med at skulle bruge penge.hele.tiden 🙈

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sheila

  Tak for det her! Det er så vigtigt ❤️🌍
  Og du har SÅ ret i at medier som Instagram hiver os ind i en usund forbrugskultur. I en kultur hvor behovet for at positionere sig igennem det vi ejer, overstiger behovet for at være det vi er når vi intet har.
  Ifølge Danmarks statistik er min husstand blandt Danmarks 5% fattigste, og på trods af det lever vi et meget rigt liv. Vi kan klæde os til vejret, spise os mætte, have et lille smukt hjem i en tryg og sikker del af verden. Vi har endda råd til at støtte fire nøje udvalgte velgørenhedsorganisationer, med vores “overskud” – det vi ikke selv behøver! Vi er så heldige i vores del af verden at vi glemmer at passe på den. Verden. Den verden som forsøger at følge med vores overforbrug og den ressourcekrævende produktion der følger heraf. Derfor vil jeg gerne være med på din smukke idé. Shoppefri januar. Og måske også februar og halvdelen af marts 😉✌🏼

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Lidt sjovt spørgsmål, men hvilket mærke er din massagepude?🙈

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Dejligt at høre 👍😊 jeg synes netop at det er demotiverende med alle tilbudsmails og IG der går udsalgsamok.
  Black friday gør mig også til Rasmus Modsat, når alle flår varer ned af hylderne. Stress 😳😂🙈
  Så januar er meget low key shoppingmæssigt (Skal købe mad og benzin stadigvæk… 😉)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Tusind tak for det her indlæg, Mathilde! Og tak for at give et lille antiforbrugsopråb i blogverden, der jo på mange måder pr. definition lever af at øge forbruget og sælge varer. Hurra og kærlighed til dig 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvis du har brug for det