5 indlæg jeg ikke ville have skrevet i dag

Opskrift: Sådan bliver du glad for at løbe (det kan lade sig gøre)

at8v7817

Der var engang hvor jeg elskede, at hade løb. Bare konceptet. Jeg forstod ikke hvorfor at man gad. Jeg betragtede ofte løbere der passerede min vej og tænkte “tænk at de giver” og “de kan umuligt nyde det der“. Jeg må æde mine ord og erkende, at jeg er blevet glad for løb. Fuck. Jeg er en af dem nu.

Og fordi jeg heftigt deler ud af min nye hobby, så får jeg mange beskeder og spørgsmål til vanviddet. Derfor dette skriv. Hvis du stadigvæk elsker at hade løb, så spring indlægget over. Hvis du gerne vil være med i hulen, så læs videre.

Hemmeligheden bag løb-elskeriet (muligvis et ord, som jeg selv har fundet på) findes i ét menneske. Din løbemakker. Sådan er det i hvert fald for mig. Jeg er utrolig dårlig til, at komme ud og løbe alene. Men har jeg min makker med, sødeste Louise, så går det hele meget nemmere. Vi mødes 3 gange om ugen (når jeg altså ikke er i Aarhus, som jeg er lige nu) og løber sammen. Louise planlægger turene og kender området vi løber i, så hun ved hvor langt vi løber, tager tid og hastighed. Jeg har egentlig aldrig gået op i dét, men det er faktisk ret skægt at følge med i, at vi bliver bedre og bedre. Så hvis du gerne vil i gang med at løbe, så forsøg at finde en løbemakker. Du kan måske lede i min venindegruppe på facebook (Find en veninde #dueraldrigalene), der har flere haft heldet med sig. Der findes mange undergrupper for flere byer, så søg gerne efter din by og se om du har heldet med dig.

Udover en makker – som altså har vist sig, at være alfaomega for mit vedkommende, så har jeg andre gode råd og motivationsfaktorer, som jeg måske har nævnt før. Men du får dem lige igen:

 • læg dit løbetøj frem, så du ikke kan undgå at kigge på det. Jeg løber mest om morgenen, som det første på programmet. Derfor ligger jeg mit løbetøj lige ved min seng, så jeg ser det når jeg slår øjnene op. Så er der altså ingen undskyldninger. Læg alt frem – lige fra tights til handsker og lys (hvis du løber med dét). Læs hvordan jeg klæder mig på i kulden lige her.
 • planlæg dine ture. Om det så er morgen, middag, efter arbejde/skole eller om aftenen. Skriv dine aftaler ned i din kalender – og sæt dig for at overhold dine aftaler. (det er så rart at kunne krydse af, når du har gjort det!).
 • invester i et ur. Louise har et fra Garmin, som er virkelig godt. Det kan måle gennemsnitshastighed, lave statistikker, bippe hvis du løber for hurtigt eller for langsomt og alt muligt andet, som jeg endnu ikke ved. Jeg har altid været lidt imod, det med at tage tid og måle alt muligt, men det har vist sig at være vældig motiverende, at løbe med et ur. Det er skægt at se, hvordan jeg udvikler mig og vi løber bedre og yder mere, når vi løber med ur. Jeg tror det kostede 1000-1200 kroner og det er selvfølgelig en stor udgift, men jeg vil virkelig anbefale det.
 • løb forskellige ruter – ellers bliver du træt. Vi løber næsten altid nye ruter (takket være Louise) og det giver altså noget andet, end hvis vi så på de samme veje og hække og lyskryds hver eneste gang. Det er i øvrigt en god måde at lære nye områder at kende på – netop derfor har jeg også pakket løbeskoene med til Aarhus.
 • tag det stille og roligt og mærk efter. Totalt lamt råd (og lidt som de man kan finde i et dameblad..), men det skal altså med. Fordi det er sandt. Louise og jeg har fra start aftalt, at vi ikke vil gå så meget op i tid og hastighed, at vi bliver sure og i dårligt humør, efter en løbetur. Hvis én af os ikke føler at tid eller hastighed er godt nok, så er den anden god til, at nævne aftalen og huske hinanden på, at vi primært løber fordi vi godt kan lide det og fordi vi nyder hinandens selskab. Jeg synes som udgangspunkt bare, at det er ret sejt at løbe 10 kilometer, uden at holde pause. Dét lever jeg stadigvæk højt på. Og den følelse vil jeg gerne holde fast i.
 • endnu et damebladsråd, men. Natur og frisk luft. Jeg bliver nødt til at skrive det – og det har måske noget at gøre med, at jeg er fyldt 30 år og er begyndt at sætte pris på sådanne ting. Men det er altså virkelig rart at få frisk luft, når jeg sidder så mange timer foran en skærm. Det giver luft på øverste etage – det giver plads. Og det virker motiverende for mig at jeg ved, at jeg kommer ud og får frisk luft.
 • download endomondo på din telefon, hvis du ikke vil købe et ur. Den app er udmærket og kan fint måle tid og hastighed og så kan du samtidig høre musik, hvis du løber alene.
 • just fucking do it. Det er hårdt og tungt og nederen i starten. I september løb jeg 5 kilometer med et tempo der hed 5:45 og jeg var fuldstændig smadret og tæt på at kaste op. Jeg lagde mig ned i gruset, når vi var færdige. Og nu kan jeg løbe 15 kilometer i samme tempo, uden pauser. Det går pisse stærkt og du skal være vedholdende – så kommer glæden til dig. Det lover jeg dig! Hvis du bor i Aarhus og mangler en makker, så skriv til mig! Jeg er her tit efter(hånden)..

Har du flere tips og tricks? Del endelig – dem kan man aldrig få nok af!

 

 

7 kommentarer

 • Lykke

  Hej Mathilde,
  Tak for dine altid dejlige indlæg!
  Jeg vil så gerne elske at løbe! Men uanset hvad jeg gør eller hvordan jeg gør, så får jeg skinnebensbetændelse. Ikke bare sådan lidt, men sådan helt overdrevet meget hvor mine underben hæver op til dobbelt størrelse og gør pinefuldt ondt i op til 3 uger. Og det er endda selvom jeg har startet med at gå 1 minut og lunte 1 minut kun 5-10 gange for virkelig at starte stille op. Jeg har fået lavet løbetest og brugt i dyre domme på de sko, det burde passe mig og har både kompression tights OG strømper på.
  Har du nogen råd? Eller er du udstyret med skinneben, der også elsker at løbe. 😅

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie

   Hej Lykke. Jeg døjede med præcis samme problem som dig, købte dyre løbesko efter grundig analyse, forskellige kompressionsstrømper og så videre. Og så startede jeg så forsigtigt at det ikke burde kunne gå galt, men mine skinneben hævede og fik endda blå mærker ligegyldigt hvad. Jeg tog så en enetime på løbekursus ved posemand.dk hvor jeg fik tilrettet min løbestil og nu har jeg løbet halvmarathon i helt flade sko uden støtte – og jeg har altså intet at gøre med firmaet, men var selv så glad for at det bare hjalp, det er helt vildt 🙂 hilsen Cecilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Indlægget jeg lige præcis havde behov for at læse, og som resulterede i, at jeg tidligere idag løb (en kort tur i sneglefart) for første gang, siden jeg fødte i december. Jeg stiler så absolut mod, at komme til at elske løb!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Simone

  Jeg er frisk på løbetur! Bor i Risskov 😁

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  “efter(hånden)”😂 Genialt ordspil (selvom det ida.dahl.hansen@gmail.comlige tog et par sekunder for mig at fange den)😆i

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Super fedt indlæg med gode råd! Er også begyndt at løbe og er kommet ind i en fast rutine. Jeg glæder mig faktisk til det nogengange, men jeg må indrømme at det er svært at komme ud af døren. Det hjælper helt klart at sætte mål og tænke på hvor godt man får det efter!😆

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne Mette

  Jeg bor i Århus Centrum og er klar på en løbetur. Jeg er næsten lige startet op igen, så distancen er ikke så lang endnu. Men en 5-7 km i pace 5.40 er jeg frisk på! Ellers kan vi tage en længere tur, når jeg har fået øget distancen. Har skrevet direct på Instagram 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

5 indlæg jeg ikke ville have skrevet i dag